In general o camera luminoasa este si o camera mai spatioasa. Lumina ofera senzatia de spatiu, dar accentueaza decorul. Unele zone pot deveni prea stralucitoare in timp ce altele foarte intunecate, daca nu respecti cateva lucruri reguli simple. Indiferent de stilul ales, exista o multime de lustre potrivite pentru a crea atmosfera perfecta.


Daca alegi gresit marimea sau forma corpurilor de iluminat ai putea foarte usor sa strici atat decorul interior cat si atmosfera interioara.

Mai departe iti vom oferi cateva sfaturi despre cum sa eviti cele mai frecvente greseli cand vine vorba de iluminatul unei incaperi.

Folosesti o singura sursa de iluminat

Majoritatea oamenilor opteaza doar pentru o lustra centrala, pe tavan, cand decoreaza o camera, insa aceasta nu reuseste sa acopere necesarul intregului spatiu.

Lumina reflectata se concentreaza numai pe centrul camerei si astfel vizibilitatea este ingreunata, iar zona pare mai mica.

Decoratorii recomanda ca in fiecare incapere sa se foloseasca trei tipuri de iluminat, si anume:
– ambiental sau general
– de accent
– functional

Pentru a obtine o camera iluminata corect, solutia ar fi sa combini surse de lumina pe mai multe niveluri, de exemplu tavan, perete, birou sau podea.

Lumina este insuficienta in zona de lucru

Cu siguranta ti s-a intamplat deseori sa nu vezi prea bine ceea ce scrii din cauza iluminatului slab. In orice camera exista spatii care au nevoie de lumina suplimentara, cum ar fi biroul sau zona de lucru din bucatarie.

Daca stai cu spatele la bec atunci cand lucrezi, se vor crea umbre exact acolo unde ai mai multa nevoie de lumina.

Pentru a evita asta, foloseste lustre, veioze sau lampi chiar in locul in care identifici o problema. In bucatarie opteaza pentru lumina functionala prin instalarea unor corpuri suspendate deasupra blatului, chiuvetei sau plitei electrice.

Foloseste o lampa de birou acolo unde studiezi sau un corp de iluminat pentru podea in apropierea scaunului pe care obisnuiesti sa citesti.

Alegi gresit dimensiunea corpurilor de iluminat

Daca nu dedici suficient timp planificarii sau alegi un anumit obiect doar pentru ca iti place designul, s-ar putea sa nu fie potrivit pentru spatiul tau. Un corp de iluminat prea mic se va pierde in peisajul unei camere spatioase, in timp ce o piesa supradimensionata va dezechilibra armonia intregului decor.

Pentru a nu face aceasta greseala, trebuie sa calculezi corect dimensiunea lustrei. Aduna latimea si lungimea camerei in metri, apoi inmulteste valoarea obtinuta cu 10. Astfel, vei obtine marimea exacta, in centimetri, a corpului de iluminat potrivit.

Lumina nu se potriveste cu functia camerei

O greseala frecventa o reprezinta alegerea becurilor nepotrivite in anumite incaperi. Un bec cu lumina rece, a carui temperatura de culoare este cuprinsa intre 4500 si 6500 de grade Kelvin, nu are ce cauta in dormitor.

O astfel de lumina este asemanatoare luminii zilei si nu favorizeaza relaxarea, ci concentrarea, fiind mai adecvata in bucatarie sau in biroul de lucru.

Lumina calda, in schimb, adica cea cu temperatura de culoare scazuta, intre 2000 si 3000 de grade Kelvin, are o usoara tenta galbuie si este ideala in camerele dedicate odihnei sau relaxarii.

Prea multe corpuri de iluminat

Ca sa aiba suficienta lumina in casa, unii proprietari folosesc prea multe lustre, plafoniere, aplice si spoturi. Acestea din urma sunt, intr-adevar, frumoase si creeaza o atmosfera placuta, dar au ajuns sa fie utilizate in exces.

Optimizeaza amplasarea corpurilor de iluminat printr-o planificare corecta a numarului de lumini, in functie de destinatia si dimensiunea camerei. Instaleaza mai intai luminile absolut necesare, foloseste dispozitive pentru reglarea intensitatii luminii sau un comutator pentru control suplimentar.

Lustrele nu sunt suspendate la inaltimea corecta

De multe ori, sursa de lumina poate fi ori prea jos, ori prea sus, iar acest lucru provoaca disconfort. Designerii de interior recomanda ca un corp de iluminat sa fie amplasat la o distanta de 1.5-2 metri de podea, in functie de inaltimea camerei.

In cazul pieselor montate in zona de dining, intre partea de jos a corpului de iluminat si suprafata mesei trebuie sa fie o distanta de 75-85 de centimetri.

Corpurile de iluminat sunt utilizate doar in scop decorativ

Poate ca ti s-a intamplat sa alegi un corp de iluminat doar pentru ca este frumos, dar sa nu te gandesti si la cum functioneaza si cata lumina poate oferi.

Utilizarea unui plan de iluminat corect este vitala pentru a te bucura de o camera la intregul ei potential. Pentru a evita o situatie neplacuta, precum iluminarea incorecta sau insuficienta a camerei, sau un consum ridicat de energie electrica, achizitioneaza piese care sunt deopotriva practice si eficiente, potrivite cu restul decorului.

In concluzie, ofera atentie sportia iluminatului interior pentru a avea o casa calduroasa si primitoare.

{{clean}}
{{clean2}}
{{clean3}}

7 thoughts on “7 lucruri pe care sa nu le faci niciodata cand iluminezi o camera

  1. Am fost impresionat de diversitatea produselor prezentate pe site-ul BeFresh si de modul in care acestea sunt promovate. Cu siguranta voi incerca sa achizitionez cateva dintre ele pentru a-mi imbunatati dieta si a sustine agricultura ecologica.

  2. Ma bucur ca exista astfel de initiative care promoveaza un stil de viata sanatos si sustenabil. Este important sa ne hranim corect si sa avem grija de mediul inconjurator, iar acest articol subliniaza aceste aspecte intr-un mod clar si accesibil.

  3. Articolul este foarte informativ si mi-a deschis ochii cu privire la beneficiile consumului de produse organice. Am aflat multe lucruri noi despre modul in care aceste alimente pot influenta sanatatea noastra si ma determina sa fiu mai atent la ceea ce cumpar de acum inainte.

  4. Recomand acest articol tuturor celor care doresc sa afle mai multe despre importanta consumului de fructe in dieta zilnica. O sursa bogata de vitamine, minerale si antioxidanti, fructele sunt adevarati aliatii sanatatii noastre.

  5. Sunt impresionata de diversitatea fructelor prezentate in articol si de beneficiile fiecareia in parte. Este incurajator sa stii ca poti avea o dieta echilibrata si sanatoasa doar consumand fructe proaspete.

  6. Mi-a placut faptul ca autorul a inclus si cateva retete simple si rapide pentru a folosi fructele in preparate delicioase. Este o modalitate excelenta de a aduce un plus de sanatate in alimentatia noastra zilnica.

  7. Articolul este foarte interesant si informativ. Am aflat multe lucruri noi despre beneficiile consumului de fructe proaspete si despre modul corect de a le pastra pentru a ne bucura de ele cat mai mult timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *